هیدراتاسیون سیمان

هیدراتاسیون سیمان

سیمان پرتلند با فرآیند هیدراتاسیون (واکنش با آب) و با مخلوط شدن با ماسه، شن و آب، سنگ مصنوعی را تولید می­کند که به آن بتن می­گویند. بتن به همان اندازه که برق یا کامپیوتر جزء ضروریات دنیای مدرن هستند، مهم و ضروری است.  به بیانی دیگر، هنگامی که سیمان، آب، سنگدانه و مواد افزودنی با هم مخلوط می­‌شوند، افزایش حرارت قابل­‌توجهی رخ می­‌دهد. این به‌­دلیل فرآیند گرمازا در واکنش بین سیمان و آب (به نام هیدراتاسیون) است.

کلینکر بی­آب (بدون آب) است که از یک کوره گرم می­‌آید. اگر مقدار کمی آب موجود در هر گچ اضافه شده در پودر سیمان در مرحله آسیاب کلینکر را نادیده بگیریم، پودر سیمان نیز یک ماده بدون آب است.

بنابراین واکنش با آب “هیدراتاسیون” نامیده می­‌شود. هیدارتاسیون  شامل بسیاری از واکنش‌­های مختلف است که اغلب در یک زمان رخ می­‌دهد. با ادامه واکنش‌ها، محصولات فرآیند هیدراتاسیون به تدریج ذرات شن ، ماسه و سایر اجزای بتن را به یکدیگر متصل می‌کنند تا یک توده جامد را تشکیل دهند.

اندازه­‌گیری دمای بتن در طول زمان این امکان را فراهم می­‌کند که بتن تا چه اندازه در فرآیند هیدراتاسیون (بلوغ بتن) قرار دارد و در نتیجه مقاومت بتن تخمین زده شده است. فرآیند هیدراتاسیون به پنج مرحله تقسیم می­شود:

 

  • فاز اول: واکنش اختلاط اولیه
  • فاز دوم: خواب
  • فاز سوم: شتاب قدرت
  • فاز چهارم: کاهش سرعت
  • فاز پنجم: توسعه پایدار
اندازه گیری دمای بتن در طول زمان

فاز اول: واکنش اختلاط اولیه

ابتدا پس از اختلاط سیمان و آب در تماس با یکدیگر، اوج دما اتفاق می‌­افتد. آلومینات (C3A) با H2O (یون­‌های کلسیم و سولفات) واکنش می‌­دهد و اترینگیت (هیدرات آلومینات) را تشکیل می­‌دهد. آزاد شدن انرژی حاصل از این واکنش‌­ها باعث پیک اولیه می­‌شود.

فاز دوم: خواب

نتیجه واکنش توصیف شده در فاز اول، پوشش سطحی ذرات سیمان است. این پوشش افزایش می­یابد، امّا همچنین واکنش (هیدراتاسیون) را کند می­‌کند زیرا دسترسی به H2O به خوبی زمانی که بتن مخلوط شده است، نیست. مقدار بتن هیدراته در سطح ثابتی افزایش می‌­یابد در حالی که سطح بتن سیال نگه‌می‌دارد.

به‌همین دلیل است که از این فاز برای انتقال و ریختن بتن استفاده می­‌شود، زیرا بتن در سطح سیال باقی می‌ماند. طول این دوره به هر مخلوط بتن منفرد بستگی دارد و بنابراین بسته به کاربرد مانند بتن­‌ریزی زمستانه، طول حمل و نقل و غیره می­‌توان آن را بهینه کرد. این مرحله با مجموعه اولیه بتن به پایان می‌­رسد.

فاز سوم: شتاب قدرت

افزایش گرما به دلیل واکنش بین سیلیکات کلسیم (C2S و C3S) رخ می­دهد که هیدرات سیلیکات CSH را ایجاد می­‌کند (افزایش گرما نیز ناشی از سایر واکنش­‌های جزئی است). ایجاد CSH همچنین تاثیر زیادی بر مقاومت بتن در این مرحله دارد.

به‌­عنوان مثال در مورد کاربرد بتن انبوه، نظارت بر تغییرات دمای داخلی می­‌تواند بسیار مهم باشد، زیرا دمای بتن در این مرحله می‌تواند به سرعت افزایش یابد تا به دمای داخلی 70-80 درجه سانتی­‌گراد (در برخی موارد حتی بالاتر) برسد. معمولاً بیش از دمای 70 درجه سانتی‌­گراد توصیه نمی­‌شود.

فاز چهارم: کاهش سرعت

اکنون به حداکثر دما رسیده است و در دسترس بودن ذرات آزاد اکنون کاهش یافته است و بنابراین افزایش دما را کند می­‌کند. این مرحله اغلب با مقاومت مورد نظر خاتمه می‌­یابد و اکنون می­‌توان قالب اطراف بتن را حذف کرد.

فاز پنجم: توسعه پایدار / قالب­‌بندی

روند هیدراتاسیون در حال‌حاضر کند شده است و به آرامی ادامه خواهد یافت تا سیمان و ذرات آب موجود باقی­مانده به پایان برسد. قالب در حال‌حاضر اغلب برداشته می­‌شود و بتن اکنون با گذشت زمان (می­‌تواند زمان زیادی طول بکشد) فرآیند هیدراتاسیون را به پایان می­‌رساند و به مقاومت نهایی می­‌رسد (ممکن است هفته­‌ها یا ماه­‌ها طول بکشد).

فرآیند هیدراتاسیون: واکنش‌ها

در حالت بی­‌آب، معمولاً چهار نوع کانی اصلی وجود دارد: آلیت، بلیت (دو کلسیم‌سیلیکات)، آلومینات (C3A) و فاز فریت (C4AF).

همچنین مقادیر کمی سولفات‌کلینکر (سولفات­‌های‌سدیم، پتاسیم و کلسیم) و همچنین گچ وجود دارد که هنگام آسیاب کردن کلینکر برای تولید پودر خاکستری  به آن اضافه می­‌شود.

هنگامی که آب اضافه می‌شود، واکنش­‌هایی که رخ می­‌دهد عمدتاً گرمازا هستند، یعنی واکنش­‌ها گرما ایجاد می­‌کنند. می­‌توان با نظارت بر سرعت تکامل گرما با استفاده از تکنیکی به نام کالریمتری ایزوترمال (رسانایی)[1]،

[1]conduction calorimetry- کالریمتری ایزوترمال (رسانایی) اندازه­گیری میزان تولید حرارت (قدرت حرارتی) در نمونه­های خمیر سیمان کوچک یا ملات است.

، نشانه‌­ای از سرعت واکنش مواد معدنی به‌دست آورد. یک مثال گویا از منحنی تکامل حرارت تولید شده در زیر نشان داده شده است.

conduction calorimetry- کالریمتری ایزوترمال (رسانایی) اندازه‌گیری میزان تولید حرارت (قدرت حرارتی) در نمونه­‌های خمیر سیمان کوچک یا ملات است.

در زمان هیدراتاسیون سه واکنش اصلی رخ می‌­دهد:

1. تقریباً بلافاصله پس از افزودن آب، مقداری از کلینکر سولفات و گچ حل شده و محلولی قلیایی و غنی از سولفات تولید می­‌شود.

2. بلافاصله پس از اختلاط، فاز (C3A) (واکنش‌پذیرترین از چهار کانی اصلی کلینکر) با آب واکنش داده و یک ژل غنی از آلومینات تشکیل می‌دهد (مرحله اول در تکامل گرما منحنی بالا). ژل با سولفات در محلول واکنش می­‌دهد تا کریستال­‌های میله­‌ای کوچک اترینگیت را تشکیل دهد. واکنش (C3A) با آب به شدت گرمازا است، امّا طولانی نیست، معمولاً فقط چند دقیقه طول می­‌کشد، و پس از آن یک دوره چند ساعته تکامل حرارت نسبتاً کم به دنبال دارد. این دوره، دوره خواب یا دوره القایی (مرحله دوم) نامیده می‌­شود.

بخش اول دوره خواب، شاید تا نیمه راه، مربوط به زمانی است که می‌­توان در ان زمان بتن­ریزی انجام داد. با پیشرفت دوره خواب، خمیر آنقدر سفت می­‌شود که دگر قابل کار با آن نباشد.

3. در پایان دوره خواب، آلیت و بلیت (دو کلسیم‌سیلیکات) در سیمان با تشکیل هیدرات سیلیکات کلسیم و هیدروکسید کلسیم شروع به واکنش می­‌کنند. این مربوط به دوره اصلی هیدراتاسیون (مرحله III) است که در طی آن زمان مقاومت بتن افزایش می‌­یابد. تک‌دانه­‌ها از سطح به داخل واکنش نشان می­‌دهند و ذرات بی­آب کوچک‌تر می­‌شوند. هیدراتاسیون (C3A) نیز ادامه می‌­یابد، زیرا کریستال­‌های تازه در دسترس آب قرار می‌گیرند.

معمولاً دوره حداکثر تکامل گرما بین 10 تا 20 ساعت پس از اختلاط رخ می­‌دهد و سپس به تدریج از بین می­‌رود. در ترکیبی که فقط حاوی PC (پروپیلن کربنات / پلی کربنات) است، بیشترین افزایش قدرت در حدود یک ماه اتفاق افتاده است. در جایی که   PC تا حدی با مواد دیگری مانند خاکستر بادی جایگزین شده است، رشد استحکام ممکن است کندتر اتفاق بیفتد و برای چندین ماه یا حتی یک سال ادامه یابد.

واکنش فریت نیز با اضافه شدن آب به سرعت شروع می­‌شود، امّا سپس کند می­‌شود، احتمالاً به این دلیل که لایه‌­ای از ژل هیدروکسید آهن تشکیل شده، فریت را می‌پوشاند و به­‌عنوان یک مانع عمل کرده و از واکنش بیشتر جلوگیری می­‌کند.

مواد حاصل از هیدراسیون یا تریب با آب

مواد حاصل از واکنش بین سیمان و آب “محصولات هیدراتاسیون” نامیده می­‌شوند. در بتن (یا ملات یا سایر مواد سیمانی) معمولاً چهار نوع اصلی وجود دارد:

  • هیدرات سیلیکات کلسیم: این محصول واکنش اصلی است و منبع اصلی مقاومت بتن است. اغلب با استفاده از نماد شیمی سیمان، به اختصار “C-S-H” می­گویند، خط تیره نشان می­‌دهد که هیچ نسبت دقیقی از SiO2 به CaO استنباط نشده است. نسبت Si/Ca تا حدودی متغیر است امّا معمولاً در سیمان پرتلند هیدراته تقریباً 0/45-0/50 است، امّا در صورت وجود سرباره یا خاکستر بادی یا میکروسیلیکا، بسته به نسبت، تا حدود 0/6 می رسد.
  • هیدروکسید کلسیم: (یا پورتلندیت) – Ca(OH)2 که اغلب به اختصار “CH” خوانده می­شود. CH عمدتاً از هیدراتاسیون آلیت تشکیل می­‌شود. آلیت دارای نسبت Ca:Si 3:1 و C-S-H دارای نسبت Ca/Si تقریباً 2:1 است، بنابراین آهک اضافی برای تولید CH در دسترس است.
  • فازهای AFm و AFt: این دو گروه از مواد معدنی هستند که در سیمان و جاهای دیگر وجود دارند. یکی از رایج­ترین فازهای AFm در سیمان هیدراته، مونوسولفات است و با اختلاف رایج­ترین فاز AFt اترینگیت است. تعاریف کلی این فازها تا حدودی فنی هستند، امّا به­‌عنوان مثال، اترینگیت یک فاز AFt است زیرا حاوی سه مولکول (t-tri) انیدریت است که به‌صورت C3.A.3CaSO4.32HO2 نوشته می­‌شود و منسولفات یک فاز AFm است زیرا حاوی یک (m-mono) مولکول انیدریت است وقتی که به­صورت C3CaSO4H2O نوشته شود.

رایج­ترین فازهای AFt و AFm در سیمان هیدراته عبارتند از:

  • اترینگیت: اترینگیت به صورت کریستال­‌های میله مانند در مراحل اولیه واکنش یا گاهی اوقات به صورت توده­‌های عظیم که منافذ یا ترک­‌های بتن یا ملات بالغ را پر می­‌کند وجود دارد. فرمول شیمیایی اترینگیت [Ca3Al(OH)6 12H2O]2 2H2O] یا با ترکیب نمادها، C33 CaSO4.32H2O است.
  • مونو سولفات: مونوسولفات تمایل دارد در مراحل بعدی هیدراتاسیون، یک یا دو روز پس از اختلاط ایجاد شود. فرمول شیمیایی مونو سولفات C3A.CaSO412H2O است. توجه داشته باشید که هر دو اترینگیت و مونوسولفات ترکیباتی از C3A، CaSO4 (انیدریت) و آب به نسبت­‌های مختلف هستند.
  • مونو کربنات: وجود سنگ­‌آهک ریز، چه در زمین با سیمان و چه به صورت سنگ­‌آهک ریز، احتمالاً باعث تولید مونو کربنات (C3A.CaCO3.11H2O) می‌­شود زیرا برخی از سنگ‌­آهک­‌ها با سیال منافذ سیمان واکنش می‌­دهند.

سایر فازهای AFm که ممکن است وجود داشته باشند همی­‌کربنات، هیدروکسی-AFm و نمک فریدل هستند.

برخی از نکات مهم در مورد فازهای AFm و AFt عبارتند از:

آنها حاوی مقدار زیادی آب، به­‌ویژه AFt – عمدتاً اترینگیت در بافت سیمان هستند.

AFm در مقایسه با AFt دارای نسبت بالاتری از آلومینیوم/کلسیم است.

آلومینیوم را می­‌توان تا حدی با آهن در هر دو فاز AFm و AFt جایگزین کرد.

یون سولفات در فاز مونو سولفات AFm را می­‌توان با آنیون­‌های دیگر جایگزین کرد. اگر آنیون دارای بار مضاعف باشد (به­‌عنوان مثال: کربنات، CO22-) یا یک به دو اگر آنیون جانشین، به­‌تنهایی باردار باشد (به‌عنوان مثال: هیدروکسیل، OH- یا کلرید، Cl-).

سولفات موجود در اترینگیت را می­‌توان با کربنات یا احتمالاً تا حدی با دو یون هیدروکسیل جایگزین کرد، اگرچه در عمل هیچ یک از اینها اغلب مشاهده نمی­‌شود.

در بتن ساخته شده از سیمان که فقط حاوی کلینکر و گچ است، اترینگیت در همان اوّل پس از مخلوط شدن سیمان و آب تشکیل می‌شود، امّا به­تدریج با مونو سولفات جایگزین می­‌شود. این به این دلیل است که نسبت آلومینا موجود به سولفات با ادامه هیدراتاسیون سیمان، افزایش می‌­یابد. در اولین تماس با آب، مقدار بیشتر سولفات به­‌راحتی قابل حل است، امّا بیشتر C3A در داخل دانه­‌های سیمان بدون دسترسی اولیه به آب، موجود است. هیدراتاسیون مداوم، به­تدریج آلومینا آزاد می­‌کند و نسبت اترینگیت با افزایش مونو سولفات کاهش می‌­یابد.

اگر در نهایت آلومینا بیشتر از سولفات موجود باشد، تمام سولفات به‌­صورت مونو سولفات خواهد بود و آلومینا اضافی به­‌صورت فاز AFm با هیدروکسیل (هیدروکسی-AFm) جایگزین می‌­شود. اگر مقدار کمی سولفات وجود داشته باشد، خمیر سیمان حاوی مخلوطی از مونو سولفات و اترینگیت خواهد بود. با افزایش سولفات موجود، اترینگیت بیشتر و مونوسولفات کمتر و در سطوح بالاتر سولفات نیز اترینگیت و گچ وجود خواهد داشت.

برخی از نکات مهم در مورد فازهای AFm و AFt

اگر سنگ‌آهک ریز وجود داشته باشد، یون­های کربنات با واکنش برخی از سنگ‌­آهک‌­ها در دسترس می­‌شوند. کربنات جایگزین سولفات یا هیدروکسیل در AFm می­‌شود. بنابراین نسبت مونو سولفات یا هیدروکسی-AFm با افزایش نسبت مونو کربنات کاهش می‌­یابد. سولفات جابه‌جا شده، به­‌طور معمول با مونو سولفات باقیمانده ترکیب می­‌شود و اترینگیت را تشکیل می­‌دهد، امّا اگر هیدروکسی-AFm وجود داشته باشد، سولفات، یون­‌های هیدروکسیل را جابه‌جا می­‌کند و منسولفات بیشتری تشکیل می‌دهد. نکته کلیدی در اینجا تعادل بین آلومینا موجود از یک سو و کربنات و سولفات از سوی دیگر است.

هیدروگارنت: هیدروگارنت عمدتاً در نتیجه هیدراتاسیون فریت یا C3A تشکیل می­‌شود. هیدروگارنت­ها دارای طیف وسیعی از ترکیبات هستند که C3AH6A رایج­ترین فازی است که از هیدراتاسیون معمولی سیمان و سپس فقط در مقادیر کم تشکیل می­‌شود. طیف وسیع‌­تری از ترکیبات هیدروگارنت را می‌­توان در محصولات سیمانی اتوکلاو یافته، یافت.

 

منابع:

Knowledge Center- Maturix

Understanding Cement

M.Gh.