گروت
گروت
گروت مادهای چسبناک است که میتواند برای پر کردن فضای بین دو عنصر به منظور اتصال آنها یا ایجاد آببندی استفاده شود به طور کلی مخلوطی از آب، سیمان، ماسه و افزودنی بوده و در اتصال المانهای بتنی پیشساخته، زیر صفحه ستونها، پر کردن حفرهها و ترکها و آببندی اتصالات مانند اتصالات بین کاشیها استفاده میشود. این ماده روان و متراکم هست و برای پر کردن شکافها یا بهعنوان تقویت کننده در سازههای موجود استفاده میشود. همچنین برای نصب ماشین آلات صنعتی، جرثقیلها، پایه پلها، اتصالات و روزنههای لوله کشی، ترمیم کرمو شدن بتن، پر کردن حفرات و … از گروت استفاده میشود. این ماده به علت ویسکوزیته پایین پس از پخش شدن به راحتی درون شکافها را پر میکند. گروتها در انواع مختلفی وجود دارند و در یک دستهبندی کلی میتوان آنها را به دو دسته گروتهای سیمانی و گروتهای شیمیایی تقسیم کرد. گروت سیمانی بدون انقباض، گروت پلیمری و گروت اپوکسی جزو رایجترین گروتها هستند.
سری محصولات گروت پارسمان شیمی:
گروت چیست؟
همچنین در هنگام نصب کاشی، از گروت یا دوغاب/گروت که از ضروریات کاشیکاری است، نیز استفاده میشود، در حالی که ملات، چسب مورد استفاده در زیر کاشی است، امّا دوغاب/گروت در درز بین کاشیها استفاده میشود. دوغاب/گروت استاندارد ماده خشکی است که با آب مخلوط میشود تا کیفیت چسب را فعال کند. همچنین میتوان از دوغاب/گروت از قبل مخلوط شده برای صرفهجویی در زمان و اطمینان از سطح کار یکنواخت استفاده کرد. هنگامی که کاشیهای کف یا دیوار با ملات نصب میشوند، نصابها از یک ماله برای پخش یکنواخت دوغاب/گروت روی کاشیها استفاده میکنند. گروت بخش مهمی از فرآیند کاشیکاری است. انتخاب دوغاب/گروت مناسب میتواند تفاوت زیادی در نتیجه نهایی، ظاهر و عملکرد طولانی مدت در نصب کاشی و سرامیک ایجاد کند.
انواع مختلف گروت
- گروت سیمانی منبسطشونده
- گروت اپوکسی
- گروت پلیمری
گروت سیمانی منبسطشونده:
پس از جایگذاری و تراز نمودن صفحهستونها و نصب انکربلتها، در مرحله بعدی نصب و تثبیت بیس پلیتها روی فونداسیون، همچنین در سازههای اسکلتفلزی، با توجه به حساسیت بالا و عدم امکان پیشبینی و اندازهگیری میزان جمعشدگی یا انقباض ملات معمولی در شرایط آب و هوایی مختلف، نیاز به ملاتی خاص با فرمولاسیون ویژه به نام گروت سیمانی است، که اثرات ناشی از انقباض ملات را جبران نماید. در وضعیتهای خاص با توجه بهشرایط ویژه آب و هوا، امکان از دست رفتن بیشتر آب ملات، در اثر دمای هوا و عدم عملآوری مناسب وجود دارد. در این حالت باید برای گروت، انبساط آزاد بیشتری در نظر گرفته شود تا بتواند انقباض بهوجود آمده در اثر تبخیر آب را جبران نماید. از این رو استفاده از گروت منبسطشونده، گزینه مناسبی برای گروتریزی زیر صفحه ستونهایی است که به سبب شرایط خاص محیطی نیاز به انبساط آزاد بیشتری دارد. گروت پایه سیمانی انبساطی از سیمان، سنگدانه با دانهبندی خاص، الیاف پلیپروپیلن، روانساز پودری و مواد منبسطکننده ملات فرموله و تولید شده است. گروت سیمانی منبسطشونده ملاتی با زمان کارپذیری مناسب و دارای مقاومت اولیه و نهایی بالا و زودرس است. پارامترهای مقاومتی حاصل از مصرف گروت منبسطشونده نسبت به ملاتهای سیمانی معمولی بسیار بالاتر و توانمندتر خواهد بود. این محصول هنگام ترکیب با آب دارای خصوصیات انبساط حجمی دو مرحلهای است. انبساط اولیه حاصل تصعید گازها بوده و هنگام ترکیب پودر با آب اتفاق میافتد و فاز دوم نیز در اثر واکنش شیمیایی گیرش ملات است که یک یا دو روز بعـد از اختلاط ملات گروت منبسط کننده آغاز میشـود.
گروت اپوکسی:
رزین اپوکسی برای اتصال ملات، کاشی، مرمر، گرانیت و دالبتنی استفاده میشود. اپوکسی یک رزین مصنوعی است که دو جزء یا بیشتر را به هم متصل میکند و گرانتر است، امّا بسیار بادوامتر و مقاومتر است، همچنین زمانی که بهدرستی اجرا شود نفوذپذیری آب، الاستیک و بهطور بهینه با نوسانات انبساط زیرلایه مربوط به آب و هوا سازگار است. این دوغاب/گروت در مقایسه با گروتهای سیمانی تخلخل کمتری دارد و برای نصب کاشی در مناطقی که مستعد حمله اسید و چربی هستند انتخاب خوبی است.
دوغاب/گروت اپوکسی از رزینها، سیلیس، رنگدانهها و هاردنر ترکیب شده با پودر پرکننده ساخته میشود. این باعث میشود که ضد آب و مقاوم در برابر لکه باشد. “دوام” دوغاب/گروت اپوکسی را به گزینهای ایدهآل برای مکانهایی چون: دستشویی، آشپزخانه، توالت، بالکن، کف و مکانهای پرتردد تبدیل میکند.
گروتهای اپوکسی نیز بسیار گرانتر هستند، در مقایسه با گروتهای سیمانی ترک نمیخورد، منقبض نمیشوند و تغییر رنگ نمیدهند. دوغاب/گروت اپوکسی بهدلیل ماهیت غیر متخلخل نیازی به آببندی ندارد.
استفاده از دوغاب/گروت اپوکسی بهدلیل زمان گیرش سریع آن، دشوار است، بقایای آن بر روی کاشیها براق میشود، بنابراین پس از اجرا باید کاملاً تمیز شود. دوغاب/گروت اپوکسی میتواند سطوح کاشی متخلخل و بدون لعاب مانند سنگآهک یا کاشیهای معدنی را به شدت لکهدار کند. میتواند باعث تغییر رنگ در سطوح متخلخل شود.
ویژگیهای متعدد گروت اپوکسی باعث میشود که دوغاب/گروت اپوکسی برای مناطقی که اغلب در معرض آب، رفت و آمد زیاد افراد، و سطوح مکانهایی با رطوبت بالا هستند مانند حمام، سطوح زیر دوش، آشپزخانه و استخرها، مناسب باشد. دوغاب/گروت های اپوکسی باید هر 3 تا 5 سال یکبار تجدید شوند. همچنین در برابر مواد شیمیایی موجود در محصولات تمیزکننده نیز بسیار مقاوم هستند. شستشو با مخلوطی از سفیدکننده و آب، یا سرکه و آب، معمولاً کارایی خوبی برای تمیز کردن دوغاب/گروت های اپوکسی دارند.
مقاله مرتبط: مقایسه گروت سیمانی و گروت اپوکسی
گروت پلیمری:
گروت پلیمری نوعی گروت سیمانی است که با مواد پلیمری مختلف اصلاح شده است. مواد تشکیل دهنده در این مدل، رزین پلیمری و مخلوط سیمان که دارای دانهبندیهای ویژه با ماسه سیلیسی است (ماسه سیلیسی باعث افزایش بسیار بالای مقاومت و روانکنندگی گروت پلیمیری میشود) که باعث تولید مادهای بسیار قدرتمند و کاربردی میشود. گروت پلیمری با ویژگیهای خود باعث شده است که یکی از پرکاربردترین انواع گروت در ساختوسازها باشد.
پلیمرها چگالی کم دارند. رسانایی و حساسیت کمی به اشعه ماوراء بنفش دارند. همانطور که گفته شد، گروت پلیمری مانند رزین اپوکسی است، که بر پایه سیمان با پلیمرها و آب اضافه شده است. این نوع گروت یک گروت اصلاح شده با پلیمر است، گروت پلیمری انقباضناپذیر، قوی و مقرونبهصرفه است، امّا قابل اشتعال هستند و دارای سمیت خاصی هستند. واکنش شیمیایی بین مواد تشکیلدهنده گروت پلیمری و آب باعث افزایش خواص مقاومت شیمیایی، سایش و استحکام میشود. گروت پلیمری برای ساختوساز و همچنین برای هر دو نوع کاشی یعنی هم برای مکانهایی با کاربری تجاری و هم مسکونی، سنگ مرمر، گرانیت و دال بتنی، کانتر آشپزخانه، دیوارها، کف، استخر، آبنما و حوض استفاده میشود.
3 نوع رایج از انواع مختلف دوغاب/گروت /گروت برای کاشیکاری
انواع مختلفی از دوغاب/گروت وجود دارد، سه نوع دوغاب/گروت رایج عبارتند از:
- دوغاب/گروت /گروت بدون ماسه
دوغاب/گروت بدون ماسه یک گروت با پایه سیمان است که همانطور که از نامش پیداست فاقد ماسه است. این باعث میشود که رقیقتر باشد و بنابراین زمانی که فاصله کاشی کمتر از ⅛ اینچ ضخامت دارد باید از این نوع دوغاب/گروت استفاده شود.
2. دوغاب/گروت /گروت ماسهای
همانطور که از نام آن پیداست، ماسه در مخلوط سیمان گنجانده شده است. ضخامت بیشتر آن باعث استفاده بهتر از آن زمانی که فاصله کاشی بیشتر از ⅛ اینچ است، میشود.
3. دوغاب/گروت /گروت اپوکسی
دوغاب/گروت /گروت اپوکسی، بهجای سیمان عمدتاً از رزین ساخته میشود. پوشش نهایی سفت و سخت دوغاب/گروت /گروت اپوکسی، آن را در برابر ترکخوردگی و نشتی مقاوم میکند، بنابراین بهتر است برای کانترهای آشپزخانه و کف استفاده شود.
یکی از معایب دوغاب/گروت /گروت اپوکسی این است که نصب آن سختتر است و سریع خشک میشود، بنابراین پیمانکاران باید در مقیاسهای کوچک کار کنند. دوغاب/گروت /گروت اپوکسی همچنین دارای روکش براقتری است که ممکن است با طبع زیباییشناسی هر مشتری مطابقت نداشته باشد.
4. دوغاب/گروت /گروت پلیمری
گروت پلیمری اجازه نمیدهد که در حین تزریق دوغاب/گروت ، آب ساکن باقی بماند. استفاده از ماده آزادکننده دوغاب/گروت ممکن است برای جلوگیری از لک شدن برخی کاشیها ضروری باشد. عملآوری مناسب برای دستیابی به حداکثر استحکام، لازم و ضروری است. دوغاب/گروت کاشی پلیمری هرگز نباید روی کاشیهای سنگریزهای (تایلهای سنگریزهای) استفاده شود یا در معرض بخار قرار گیرد.
استفادههای دیگر از گروت :
چهار جای اصلی که از دوغاب/گروت استفاده میشود، عبارتند از: کف سرامیکی، کانتر آشپزخانه، دیوار یا دیوار کاشی زیر دوش.
- کاشی را تمیز نگه میدارد.
دوغاب/گروت کف، شکاف بین کاشیها را پر میکند تا از ورود کثیفی بین و زیر کاشیها جلوگیری شود. این کار اتصال را قویتر نگه میدارد، بهطوری که کاشیها با گذشت زمان کمتر کنده و شل میشوند.
- کاشیکاری را محکم میکند.
گروت چسبندگی کاشی را از هر طرف محکم میکند. تنها استفاده از ملات در زیر کاشیها، در نهایت باعث جابجایی و جداشدن کاشی از سطح میشود. تقریباً غیرممکن است که یک لبه کاملاً قائم روی کاشی داشته باشید، به خصوص کاشیهایی که با دست بریده شده یا از سنگ طبیعی ساخته شدهاند. دوغاب/گروت برای جلوگیری از جابجایی بین کاشیها استفاده میشود، و عیوب بیان شده را جبران می کند.
- عدم لغزش در مکانهای خیس.
گروت در واقع مقاومت در برابر لغزش را بهخصوص در مکانهایی مانند حمام افزایش میدهد. حتی در هنگام استفاده از کاشیچینی صاف، بافت خط دوغاب/گروت مقاومت لغزشی کافی را برای کفپوش کاشیشده برای راه رفتن، حتی زمانی که کف خیس است، افزایش میدهد.
- باعث زیبا جلوه داده شدن کاشی میشود.
انتخاب رنگ دوغاب/گروت تقریباً به اندازه انتخاب خود کاشی مهم است. تعدادی رنگ برای انتخاب وجود دارد که میتواند حس زیبایی کلی فضای کاشیکاری شده را تغییر دهد.
تضاد رنگ کاشی و رنگ دوغاب/گروت مخلوط
اولین چیزی که باید به آن فکر کنید این است که آیا رنگ دوغاب/گروت باید با کاشی تضاد داشته باشد یا همرنگ باشد. برای ظاهری مینیمالیستی، بهتر است رنگی انتخاب شود که با کاشی ترکیب شود. بهعنوان مثال، یک کاشی سنتی با تم قهوهای با دوغاب/گروت مشابهی که در تم رنگ بژ است، جلوه زیبای خواهد شد.
برای ایجاد یک جلوه دراماتیک، بهتر است یک رنگ متضاد انتخاب شود، مانند دوغاب/گروت سیاه با کاشی سفید، یا کاشی سیاه و دوغاب/گروت قرمز. رنگهای متضاد میتوانند به طرح کاشی جلوه بهتری بدهند.
اندازه خطوط دوغاب/گروت
اسپیسر یا اندازه خطوط گروت در اندازههای مختلفی وجود دارد و میتواند بر ظاهر کاشیکاری تأثیر بگذارد.
از خطوط دوغاب/گروت نازکتر برای الگوهای پیچیده استفاده میشود تا طرح کاشی (استادکاری) بیشتر به چشم بیاید.
کاشیهایی که مربع و مستطیل هستند میتوانند خطوط دوغاب/گروت ضخیمتری داشته باشند، که وقتی با یک رنگ دوغاب/گروت منحصر به فرد جفت شوند، میتوانند به خودی خود طرحی پر جنب و جوش ایجاد کنند.
سنگهای طبیعی و کاشیهای دستساز با تنوع زیاد نیز باید خط دوغاب/گروت ضخیمتری داشته باشند تا لبههای ناقص و کج و ناصاف آنها را پر کند، در غیر این صورت، ممکن است فاصله بین دو کاشی از بین برود و لبههای هر دو کاشی کنار هم با یکدیگر برخورد کنند.
سهولت در تمیز کردن
ممکن است نگهداری از کاشیهای که با دوغاب/گروت نصب شدهاند، بهخصوص در مناطق مرطوب مانند حمام، برای مصرفکننده نگرانکننده باشد. نگهداری و تمیزکردن دوغاب/گروت کاملاً سفید ممکن است سختتر باشد. رنگهای خنثی مانند بژ یا خاکستری که کمی تیرهتر هستند معمولاً نگهداری آسانتری دارند. رنگهای تیره مانند مشکی در سالهای اخیر محبوبتر شدهاند، زیرا به اندازه رنگهای روشن کثیفی را نشان نمیدهند. با این حال، دوغاب/گروت تیره میتواند به مرور زمان کمرنگ و محو شوند.
از گروت در ساختوساز چه استفادهای میشود؟
گروت یک ماده مرکب است که عموماً از آب، سیمان و ماسه تشکیل شده است. معمولاً برای پر کردن فضاهای خالی زیر عناصر سازهای، آببندی درزها و درزها موجود در سطوح و تقویت سازهای استفاده میشود.
گروت در بتن چه کاربردهایی دارد؟
دوغاب/گروت سیمانی: گروت در بتن بهعنوان دوغاب/گروت سیمانی نیز شناخته میشود، ترکیب دیگری از سیمان و آب است. بهعنوان لایهای بین یا اطراف بتن و سازهها برای پخش یکنواخت وزن سازه روی بتن استفاده میشود. اغلب برای پیها، صفحات باربر و قابهای فولادی استفاده میشود.
کاربردهای تزریق دوغاب/گروتینگ چیست؟
- جلوگیری از ورود عمده آب در معادن، تونلها، پارکها، سدها و بهطور کلی سازههای زیرزمینی.
- گروتینگ خاک (برای بهسازی خاک) و گروتینگ سنگ.
- بهعنوان پوششهای محافظ، ژل و ملات برای محافظت از فولاد، مخازن بتنی و کف در برابر حملات شیمیایی (کارخانه های شیمیایی، صنایع داروسازی، آسیابها).
آیا میتوان از گروت بهعنوان بتن استفاده کرد؟
اگرچه از اصطلاحات سایر مخلوطهای مبتنی بر سیمان معمولاً با هم عوض میشوند، امّا مواد واقعی هرگز نباید جایگزین یکدیگر شوند. بهعنوان مثال، دوغاب/گروت گاهی اوقات ملات نامیده میشود، امّا آنها در واقع محصولات متفاوتی هستند. بنابراین اگر کاری نیاز به ملات دارد، باید از ملات استفاده شود نه دوغاب/گروت .
آیا گروت باربر است؟
گروت سیمانی برای ایجاد یک سطح باربر جامد بین صفحات پایه سازه و پیها استفاده میشود. گروت سیمانی حتی امکان پخش بار در دال بتنی موجود را فراهم میکند. گروت به انتقال بار کلی ستون به فونداسیون بتنی کمک میکند.
خواص گروت
1- گروت انقباض را جبران میکند.
2- مقاومت فشاری بالایی دارد.
3- غیرخورنده برای آرماتورهای تقویتکننده فولادی است.
4- رنگ آن به رنگ خاکستری بتن خشک میشود.
5- گروت سازگار و تنظیمپذیر برای استفادههای مختلف در ساختوساز ساخته میشود.
6- بسته به نوع دوغابریزی میتوان آن را پمپاژ، ریخته و یا بستهبندی بهصورت خشک کرد.